Gå till innehåll
Nyheter / 2025 / Einar Mattsson bygger nytt – nu även för igelkottar
2025-04-25

Einar Mattsson bygger nytt – nu även för igelkottar

Einar Mattsson är en långsiktig fastighetsägare som äger, förvaltar, utvecklar och bygger bostäder i Storstockholm. Att bostäderna är för människor har vi hittills inte behövt tillägga i företagsbeskrivningen. Men nu växer ett litet, försiktigt bestånd även för djurriket fram. Det består i dagsläget av fågelholkar och bihotell som i år för första gången kompletteras med bostäder för igelkottar. Övervintringsplatser är nämligen en bristvara för våra taggiga vänner.

Igelkott bland grönt högt gräs

Igelkotten är ett av världens äldsta levande däggdjur och har funnits i 65 miljoner år. Tyvärr går det inte längre så bra för igelkotten i Sverige – 2020 ändrades dess status i den nationella rödlistan från ”livskraftig” till ”nära hotad”. En orsak till den minskade populationen är att det finns allt färre lämpliga platser för den att övervintra på.

Marika Rissle, projektledare utemiljö hos Einar Mattsson berättar:

–  Vi arbetar långsiktigt med att öka den biologiska mångfalden. Vi på utemiljö är hela tiden uppmärksamma på möjligheter som uppenbarar sig. Till exempel skapade vi en Benjes-häck, en så kallad rishäck, vid en av våra fastigheter i Sätra, söder om Stockholm, just för att främja den biologiska mångfalden. I en sådan trivs insekter, skalbaggar och småfåglar. Eftersom vi fått veta att igelkottar synts till i området, beslöt vi att komplettera rishäcken med igelkottsbo. En extra bonus för igelkotten är att maten är nära till hands – de livnär sig bland annat på skalbaggar.


Viktigt med rätt placering
Ytterligare ett igelkottsbo kommer att placeras ut, platserna är nogsamt utvalda då flera faktorer spelar in; bona ska vara skyddade från regn och rusk, stå på en öppen yta utan murar och vara tillgängliga både sommar- och vintertid.

Marika fortsätter:

–  Rishäcken har sitt ursprung i en äldre, beskuren häck på gården. Vi fick mycket ris över och valde att använda det till just rishäckar. Tanken är att de ska finnas kvar i flera år, och att vi fyller på med nytt ris allt eftersom de sjunker ihop. Igelkottsbona har vi snickrat själva - mina kollegor Malin Mathiasson och Caroline Schiöld har byggt två robusta och vädertåliga bon av trä och takpapp. Vi vill inte att de små kottarna ska få det fuktigt!


När flyttar de nya hyresgästerna in?
Einar Mattssons plan är att sätta ut igelkottsbona någon gång efter påsk. Under försommaren är igelkottshonorna dräktiga och behöver en trygg plats för sig och sina ungar. När vintern kommer går igelkottarna i dvala – även då är det livsviktigt att de har ett skyddat och säkert bo. 

Einar Mattssons egenbyggda igelkottsbon

Igelkottsfakta:

  • Igelkotten är fridlyst sedan 1972. Man får inte döda, skada eller fånga en igelkott. Några av hoten mot igelkotten är ökad trafik, storskaligt jordbruk, robotgräsklippare och bekämpningsmedel på åkrar och i trädgårdar.
  • Igelkottens taggar är omvandlade hårstrån och inget annat djur i Sverige har en sådan anpassning.
  • En vuxen igelkott har mellan 5000 och 7000 taggar.
  • De har funnits i 65 miljoner år.
  • En hona kan få upp till tio ungar, men runt fem är vanligast.
  • Igelkottar kan bli åtta år. Upp till 60% dör under sitt första levnadsår.
  • Förr i tiden sas det att igelkotten var björnens enda riktiga fiende då den kunde hoppa in i björnens mun och sprätta upp magen på björnen inifrån.
Felanmälan
Fråga oss